فرومولیبدن نوعی آلیاژ است که به فلزات پایه آهن افزوده می شود و موجب بالا رفتن مقاومت و سختی این فلزات، در برابر خوردگی، سایش، جوش پذیری و خزش می شود. قطعات صنعتی ساخته شده از فلز معمولاً در معرض تنش های زیادی قرار می گیرند، ممکن است در معرض دما و حرارت بالا باشند و یا در معرض مواد خورنده مانند اسید ها باشند؛ اما با تغییر دادن ترکیب شیمیایی آن ها، امکان تولید قطعات مقاوم تر فراهم شده است. استفاده از فرومولیبدن هم یکی از این روش ها است آلیاژ فرومولیبدن از آهن و مولیبدن تشکیل شده است که از 55 تا 75 درصد آن مولیبدن است. وجود مولیبدن در فولاد باعث افزایش سختی آن می شود. فولاد ساخته شده از مولیبدن برای ساختن قطعات فولادی که نیازمند استحکام بالایی هستند استفاده می شود.
این قطعات به قطعات فولادی کم آلیاژ معروف هستند و می توانند دما و حرارت بسیار بالایی را تحمل کنند. یکی دیگر از امتیازاتی که فولادهای زنگ نزن دارای عنصر مولیبدن دارند، مقاومت در برابر خوردگی است. پس از ترکیب و مخلوط شدن آهن و عنصر مولیبدن فولاد به دست آمده تقویت شده و سختی فاز آستینت آن افزایش می یابد. از آنجا که مولیبدن یک عنصر آلیاژ کاربید زایی است، بنابراین فرومولیبدن نیز یک فرو آلیاژ محسوب می شود که فولاد را سخت کرده و آن را به یک فولاد آلیاژی تبدیل می کند که به شدت حرارت پذیر است. شرایط تولید فرومولیبدن در کشور چندان مناسب نیست و تولید کنندگان نیاز به حمایت دولت و نهاد هایی مانند وزارت صمت دارند؛ اما با این وجود به دلیل افزایش مصرف کارخانجات فولاد سازی و نیاز آن ها به فرومولیبدن، بازار خرید و فروش این محصول پر رونق است. عمده فرومولیبدن از کشور های چین، روسیه و شیلی وارد می شود. آلیاژ فرومولیبدن به صورت پودری و بریکت های کوچک بسته بندی می شود و توسط فروشگاه های معتبر محصولات فولادی به بازار عرضه می شود. فروشگاه اینترنتی آهن پویا یکی از عرضه کننده های فرومولیبدن در کشور است. جهت کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه به وب سایت آهن پویا مراجعه نمایید.
غلظت فرومولیبدن در انواع فولاد چقدر است؟
مولیبدن یک فلز آلیاژی است که برای سختی پذیری و مقاومت فولاد، ابر آلیاژ ها و همچنین آهن ریخته گری در مقابل زنگ زدگی مورد استفاده قرار می گیرد؛ اما غلظت مولیبدن در انواع فولاد متفاوت است و تاثیرات ویژه ای بر فولاد و ابزار ها دارد. در این بخش درصد غلظت مولیبدن در برخی از فولاد ها اشاره می کنیم:
- میزان مولیبدن در فولاد ابزار و فولاد پر سرعت 5/0 تا 9%
- میزان مولیبدن در فولاد مهندسی دارای قابلیت عملیات حرارتی 25 /0 تا 5/0%
- میزان مولیبدن در فولاد سخت شونده 15/ 0 تا 5/0%
- میزان مولیبدن در فولاد ضد زنگ دوبلکس 3 تا 5% میزان
- میزان مولیبدن در قطعات آهنی ریخته گری 1 تا 3%
- میزان مولیبدن در فولاد آستنیتی زنگ نزن 2 تا 7%
- میزان مولیدن در فولاد های با دمای بالا 3 /0 تا 1.2%
- میزان مولیبدن در فولاد لوله های مورد استفاده در صنعت نفت 0.3 تا 1.0 درصد
- میزان مولیبدن در فولاد ماریجینگ 4 تا 5%
- میزان مولیبدن در فولاد سخت شونده 0.15 تا 0.5%
- میزان مولیبدن در فولاد HSLA 0.15 تا 0.25%
تاثیرات فرومولیبدن بر فولاد و ابزار
افزودن فرومولیبدن به فولاد و ابزار ها تاثیرات قابل توجهی ایجاد می کند که در ادامه به آن ها اشاره می کنیم:
- افزایش مقاومت و جوش پذیری فولاد
- افزایش سختی و مقاومت فولاد در مقابل دما و حرارت بالا
- برخورداری فولاد از نقطه سخت شدگی ثانویه
- مقاومت در برابر ترک های هیدروژنی
- کمک به مهار تشکیل پرولیت و جلوگیری از رشد بینیت
- تامین انرژی مورد نیاز برای انحلال اتم های جدید در آهن